fbpx

Keto

Ketogeen eten

Ketogeen eten

Wanneer je ketogeen eet, maakt je lichaam ketonen aan en gebruikt dit als brandstof. Je lichaam komt in “ketose” en dit betekent dat je lichaam vet gaat verbranden voor energie. Jouw eigen lichaamsvet.

Ketogeen eten is simpelweg puur eten, onbewerkt, dicht bij de natuur. Vlees, vis, gevogelte, eieren, (groene) groenten, beetje fruit, noten en zaden. Klinkt simpel, en dit is het ook. Je eet weinig koolhydraten, veel gezonde vetten en eiwitten. Je haalt de koolhydraten voornamelijk uit groenten en fruit. De eiwitten en vetten haal je uit eieren, vlees, vis, gevogelte en eventueel zuivel. Daarnaast bereid je de maaltijd met gezonde vetten. Dit is de basis.

Waarom ketogeen eten

Dit is voor iedereen anders, persoonlijk. Veel gehoord is om af te vallen, maar dit hoeft absoluut niet de reden te zijn. Ikzelf ben ketogeen gaan eten, in eerste instantie, om af te vallen. Ik merkte echter dat het veel meer gezondheidsvoordelen opleverde. Iets wat ik later ook leerde in de opleiding Ketogene voeding en leefstijl. Ketogeen eten is een natuurlijke manier om je lichaam weer in balans te brengen. Je eet natuurlijk en je lichaam bedankt je daarvoor door zichzelf te herstellen. Van sommige klachten kom je er achteraf pas achter dat dit ook gelinkt was aan je voeding. Zo kwam ik erachter dat ik behoorlijk insulineresistent was.

Insulineresistentie

Insulineresistentie wordt o.a. gelinkt aan overgewicht, PCOS, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, huidproblemen, depressie, vruchtbaarheidsproblemen, hormonale problemen, overbeharing bij vrouwen, kaalheid bij mannen, te grote middelomtrek, ontstekingen in het lichaam, ziekte van Alzheimer, vermoeidheid en meer.

Hoe zit dat dan precies?

Wanneer je koolhydraten eet stijgt de glucose in je bloed. Je lichaam maakt insuline aan om de glucose op te kunnen nemen. Wanneer dat heel vaak gebeurt, bijvoorbeeld doordat je vaak en/of veel koolhydraten eet wordt er te veel insuline aangemaakt. Je lichaam wordt dan resistent voor de insuline, kan de glucose niet meer opnemen en de cellen blijven erom vragen. We noemen dit insulineresistentie. Je kunt dit merken doordat je toch weer honger of trek hebt ondanks dat je net hebt gegeten. Je blijft zitten met te veel glucose in je bloed, dit wordt opgeslagen als vet. Ook heb je een te grote hoeveelheid insuline in je bloed.

Wanneer te veel insuline in je bloed hebt doordat het niet meer wordt opgenomen wordt dit omgevormd tot een groeihormoon wat kan leiden tot veel klachten zoals: acné, wratjes, vleesbomen, vergroot prostaat en meer.

Het veel en vaak eten van koolhydraatrijke voeding heeft een nadelig effect op je lichaam en kan zich uiten in verschillende klachten. Overgewicht is er 1 van, het is een gevolg van verkeerd eten.

Ketogene voeding werd vroeger al ingezet bij de behandeling van epilepsie bij kinderen. Bij veel kinderen verminderde of verdwenen daardoor zelfs de toevallen. En nog voordat insuline ontdekt was, werd het ketogene dieet al ingezet als behandeling bij diabetes type 2.

Ketogeen eten zorgt voor minder onstekingen in je lichaam

Omdat je door ketogeen te eten ontstekingen in je lichaam aanpakt die worden veroorzaakt door het eten van verkeerde koolhydraten (brood, pasta, suikerrijke snacks, chips) en slechte vetten (zonnebloemolie in bijvoorbeeld mayonaise) pak je de oorzaak aan van vele klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, weinig energie, huidklachten zoals eczeem, hooikoorts, prikkelbaar darmsyndroom, migraine, hoofdpijn, niet kunnen afvallen, depressieve of sombere gevoelens, hoge bloeddruk en meer.

Migraine

Zelf heb ik ervaring dat door ketogeen te eten migraine verdwijnt. Onlangs gaf 1 van de mensen die ik coach ook aan dat haar migraine compleet weg is sinds ze ketogeen eet! Er zijn meerdere studies die aantonen dat mensen minder of geen migraine meer ervaren wanneer zij het ketogene dieet volgen.

Lees hier een interessant artikel over Keto & migraine: Ketogeen dieet bij migraine.

Bloeddrukverlagend

Wanneer je minder koolhydraten eet dan gaat je lichaam ook minder insuline aanmaken. Hierdoor houd je automatisch ook minder zout en vocht vast en dit is de oplossing voor het verlagen van je bloeddruk. Vocht blijft namelijk in je bloedvaten zitten en dit geeft teveel druk, een hoge bloeddruk.

Hersenen

Ketogeen eten heeft een hele positieve invloed op je hersenen en wordt ook therapeutisch ingezet bij neurologische aandoeningen. Je hersencellen werken beter als ze ketonen gebruiken als energie in plaats van glucose. Je ervaart dit zelf als je ketogeen eet, het is een ander soort energie. Ik zou zeggen probeer het! Daarnaast is wetenschappelijk ook aangetoond dat je door ketogeen te eten een betere concentratie ervaart en een beter geheugen. Dit heeft te maken met Neurotrofine (BDNF), een stof die voorkomt in je hersenen en een rol speelt bij leerprocessen en je geheugen.

Verbeterde stofwisseling

Je stofwisseling verbetert doordat je puur en echt eet. Zonder dat je het soms door hebt heeft het eten van koolhydraatrijke voeding veel impact op je darmen. Ja ook de “volle” granen, je lijf reageert dat niet goed op. Ketogeen eten is altijd glutenvrij. Je schrapt de granen. Wanneer je ketogeen eet herstel je je darmflora. Veel darmproblemen nemen af wanneer je start met gezond ketogeen eten. Ook dit heb ik zelf ervaren en hoor ik terug van de mensen die ik coach.

Vet eten? Is dat wel goed voor je hart?

Vet is goed voor je. En dan heb ik het over de gezonde vetten zoals olijfolie, avocado olie, roomboter, kokosolie en MCT olie. NIET de zonnebloemolie die in bijna alle mayonaises zit, niet de raapolie die heel veel kant en klare dressings zit. Dus het ligt aan wat voor soort vetten je binnenkrijgt. Er zijn steeds meer studies die aantonen dat de oorzaak van hart- en vaatziekten gezocht kan worden in inflammatie. Ontstekingen leveren de grootste bijdrage aan het risico op hart- en vaatziekten, niet het vet uit je voeding. Je lichaam maakt sowieso zelf cholesterol aan, ook als je deze niet voldoende binnen krijgt uit voeding. Een goed samengesteld ketogeen dieet zorgt automatisch voor minder ontstekingen. Suiker en koolhydraten (brood, pasta, rijst, snoep, koekjes) zijn de grote boosdoeners als het gaat om verhoogde ontstekingswaarden. Focus daarom op het elimineren van voeding die de ontstekingen veroorzaakt, zoals slechte vetten en verkeerde koolhydraten.

Interessante links:

Ketogeen dieet

Je eet weinig koolhydraten, meestal adviseer ik rondom de 20 tot 30 gram koolhydraten per dag. De koolhydraten die je eet haal je uit groenten en fruit. Daarnaast eet je wat meer eiwitten en is de voeding hoog in gezonde vetten. Het blijft afhankelijk per persoon hoe je reageert en voor iedereen werkt er weer iets anders. Als ik je coach kijken we ook altijd samen wat er voor jou gaat werken, door te proberen en aan te passen kom je erachter wat er goed bij je past. Het kan zijn dat je wat meer eiwitten moet eten en iets minder vet. Het is nooit een one-size fits all. Een makkelijke keto maaltijd kan bijvoorbeeld zijn: biefstuk met roergebakken groene asperges en geroosterde amandelsnippers of zalm uit de oven met spinazie en een scheutje room.

Zien bovenstaande foto´s er niet heerlijk uit? Op mijn Instagram deel ik veel gezonde ketogene recepten.