fbpx

Heb jij soms of vaak moeite om de controle te houden over je voeding? Voel je je vaak overweldigd door cravings en verlang je naar eten? Ben je veel in je hoofd bezig met eten, wanneer, wat en hoeveel ga je eten? Denk je na het eten ook weer na over wat je hebt gegeten en of het wel goed was of voel je dat het niet goed was? Misschien heb je dan te maken met een eetverslaving of suikerverslaving. Ik ben me hier de laatste tijd steeds meer in aan het verdiepen en wow, wat is het een onderwerp wat me mega interesseert.

Cursus keto bij eetverslaving

Momenteel ben ik een aanvullende cursus aan het doen waarin in meer leer over eetverslaving, suikerverslaving, koolhydraatverslaving en waarom ketogeen eten hiervoor zo goed werkt. Maar bij een verslaving gaat het niet alleen om weten wat je eet. Het gaat veel verder dan dat.

Ik volg dus momenteel de cursus en verslind boeken en podcasts hierover. En hoewel ik in vele podcasts en artikelen praat over dat ik altijd zoveel zin heb gehad om te eten (als ik niet ketogeen eet) en echt eetrust ervaar bij de ketogene leefstijl, heb ik op een of andere manier nooit echt gedacht “ik heb misschien wel last van een eetverslaving”. Door het lezen hierover, de cursus die ik nu volg en het doen van een test weet ik nu “ik ben eetverslaafd”. Ik snap ook precies waarom de ketogene leefstijl en mijn eigen aanpak en plan werkt. En dus ook wat niet werkt, wat soms ook nog voorkomt.

Ken je trigger foods

Trigger foods zijn voedingsmiddelen die (sterke) cravings veroorzaken en ervoor zorgen dat je moeilijk kunt stoppen met het eten ervan. Denk hierbij aan bewerkte voeding, snacks, suikerrijke producten en voeding die rijk is aan koolhydraten. Het is belangrijk om deze trigger foods helemaal te schrappen uit je eetpatroon. Zolang je ze blijft eten blijf je ook je cravings in stand houden en blijft het een gewoonte.

Naast de bekende koolhydraatrijke voeding die je kan triggeren zijn er ook voedingsmiddelen waar je misschien minder snel aan denkt dat ze je kunnen triggeren, denk eens aan zuivel en kaas. Ga na van welke voedingsmiddelen jij je gemakkelijk overeet, ook al zijn ze misschien koolhydraatarm of keto friendly. Wat voor mij het beste werkt is, als er voedingsmiddelen zijn die ik gemakkelijk overeet, ze een bepaalde periode elimineren en ze daarna pas weer toevoegen en dan alleen aan maaltijden! Ik denk dan bijvoorbeeld aan noten of notenpasta zoals amandelpasta of pindakaas.

Teleurgesteld?

Je voelt je misschien teleurgesteld als je denk “geen noten, geen kaas”? Maar is dat niet interessant, dat je je je teleurgesteld voelt als je eraan denkt dat je het (voorlopig) niet eet? Ik heb het gevoel van teleurstelling ook gehad en onderzoek dit eens voor je zelf, heb jij dit ook en wat wil het je eigenlijk vertellen?

Focus je op wat je met een gerust (en gezond 😊) hart kunt eten

Binnen keto is er zoveel mogelijk. Juist door het eten van gezonde vetten en eiwitten zoals avocado’s, olijfolie, eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren voel je je langer verzadigd. En het helpt je om je cravings onder controle te houden.

Emo eten

Een eetverslaving is mede en vaak verbonden met emotioneel eten, waarbij je dus eten gebruikt als een manier om negatieve emoties te verdoven of te kalmeren. Misschien ben je daar soms niet bewust van, omdat ook dit zo’n gewoonte is geworden. Aan de ene kant helpt ketogeen eten je al met het doorbreken van deze cyclus. Omdat je puur en echt eet geef je je lichaam wat het nodig heeft. Je herstelt je balans doordat je van binnenuit heelt. Je lichaam gaat weer de signalen herkennen van honger en verzadiging en hoe langer je ketogeen eet, hoe meer je herstelt.

Probeer bewust te zijn van je emoties en zoek naar alternatieve manieren om ermee om te gaan. En ook: laat het er zijn.

Gisteren had ik een enorme K dag door verschillende redenen, ik was helemaal op kon gewoon wel janken gewoon door hoe ik me voelde. Eenmaal thuis merkte ik een aantal zaken op. Bijvoorbeeld:

  • De gedachte “Pfff, ik wil eten bestellen in plaats van koken”;
  • De behoefte om te snacken (ik snack niet en pak geen tussendoortjes, meer hierover in een andere podcast) maar ik had dus behoefte aan bijvoorbeeld stukjes kaas of nootjes;
  • Ik wilde dat het gevoel wegging, het mocht er niet zijn.

En toen zei Jimmy lekker nuchter “laat het er maar gewoon zijn”. En zo simpel mag het zijn, laat het er maar gewoon zijn. Dit gevoel, de gevoelens, deze dag. En samen maakte we zalm en geroosterde groenten uit de oven.

Zoek steun

Ketogeen leren eten is 1 ding maar ketogeen leren eten als je last hebt van een (milde) suiker/koolhydraatverslaving vraagt meer van je. Zoek hiervoor de steun die jij nodig hebt. Lees erover, praat erover, zoek een coach of therapeut die je hierbij goed kan helpen en je begrijpt.

Nog te vaak hoor ik dat wordt gedacht dat je wat meer wilskracht of discipline moet hebben, maar daar ligt het juist vaak helemaal niet aan.

Suiker & je brein

Je hebt vast wel eens gehoord van dopamine, een belangrijke neurotransmitter die een sleutelrol speelt in je hersenen m.b.t. beloningssystemen. Denk hierbij aan gevoelens van plezier & motivatie.

Wanneer we suiker eten of iets wat qua structuur erg lekker smaakt en voelt (zoals taart of een zacht broodje), wordt de afgifte van dopamine gestimuleerd in je brein. Dit zorgt voor dat fijne genotsgevoel en het gevoel van beloning, vergelijkbaar met het gevoel dat je krijgt na het ontvangen van een compliment of het winnen van een wedstrijd. Je kunt hierdoor wel begrijpen dat suiker dus verslavend kan zijn.

Dopamine boost

De dopamineboost die we ervaren na het consumeren van suiker (maar dus ook andere triggerfoods) kan leiden tot verlangen naar meer suiker of het gemakkelijk overeten van deze voeding. En sommige mensen zijn dus veel gevoeliger hiervoor qua brein dan anderen. Daar kun je niets aan doen met wilskracht, je hebt nu eenmaal een gevoeliger brein. Bent verslavingsgevoeliger.

Ongeveer 1 derde van de mensen scoort hoog op de schaal m.b.t. eet/suikerverslaving. Studies hebben aangetoond dat suikerconsumptie dezelfde effecten heeft op ons brein als drugs zoals cocaïne en heroïne. Net zoals bij alcohol, cocaïne en heroïneverslaving werkt het niet om dit maar af en toe tot je te nemen.

Wat het beste werkt is stoppen met het eten van suiker, voeding die hoog is in koolhydraten (sowieso alles met (tarwe)meel en de voeding skippen die voor jou persoonlijk een trigger is.

Wat zijn jouw triggerfoods?

Ik ben wel benieuwd, wat zijn jouw triggerfoods? Hoe ga jij ermee om? Heb je een lijstje van voeding die je niet eet of waar je op een bepaalde manier mee omgaat? Laat het me weten! Mail naar info@feelgoodbyflora.nl of stuur een berichtje op Instagram.

Podcast

Beluister hier de podcast over keto & eetverslaving op Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *