fbpx
Ik verval soms in normaal eten

Onlangs ontving ik een berichtje op Instagram. Dank je wel daarvoor want ik het echt heel erg leuk dat iemand de moeite neemt om mij een berichtje te sturen en te laten weten dat je bijvoorbeeld mijn content op Instagram waardeert. In dat berichtje stond o.a. ook “ik heb al een poos keto gedaan maar verval in normaal eten omdat ik soms echt niet meer weet wat ik moet pakken”.

Vanmorgen nadat ik heerlijk rustig was wakker geworden met 2 grote mokken koffie in de tuin, een heerlijke meditatie had gedaan en een super fijne sportsessie achter de rug had, dacht ik aan wat ik wilde vragen en zeggen als reactie op dit bericht. Ik dacht, hier zitten meer mensen mee. Ik hoor dit ook terug in coaching gesprekken en ook van andere keto collega’s hoor ik dat mensen hier mee strugglen. Dus in plaats van 1 reactie op dit bericht aan haar dacht ik “ik neem hier een podcast over op”. Why not?

Maak het leuk

Volgens mij zeg ik het best vaak en klinkt het makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Maak het leuk. Maak jouw keto reis leuk. Dit is super belangrijk want iets doen wat je niet leuk vindt, of iets eten wat voor jou (nog) niet “normaal” is, dat kan voelen als iets volhouden. Als iets aparts, misschien wel als iets waar je nog niet helemaal achter staat. Dus stel jezelf de volgende vragen, want het leuk maken is voor iedereen anders. Dat antwoord kan ik je niet geven en ik ben er altijd van overtuigd dat alle antwoorden en oplossingen in jou zitten.

 • Hoe kan ik ketogeen eten leuk maken voor mezelf?
 • Wat heb ik nodig om het leuk te maken?
 • Wat is voor mij belangrijk als het gaat om maaltijden?
  • Moet het misschien snel klaar zijn?
  • Wat is snel, is dat 10 minuten of 25?
  • Wil je het gemakkelijk kunnen meenemen?
  • Moet je het kunnen opeten in de auto of trein?
  • Welke ingredienten vindt jij super lekker?
  • Welke makkelijke combi’s kun je daarmee maken?
  • Moet mijn gezin kunnen mee eten, dus dat je voor jezelf bijvoorbeeld een hamburger maakt met sla & gebakken ei en voor je gezin een broodje koopt?
 • Op welk moment van de week kan ik tijd vrijmaken om voorbereidingen te treffen?
  • Denk hierbij aan het grillen van groenten, koken van eieren, bakken van brood of ei muffins, snijden van rauwkost et cetera.
 • Van welke voeding, die past binnen de ketogene leefstijl, wordt je blij?
 • Van het eten van welke voedingsmiddelen, die passen binnen de ketogene leefstijl, weet jij dat je de hele ochtend, middag en/of avond vooruit kan?
Ga op zoek naar inspiratie

Stel je houdt heel erg van brood en je wil dit graag vervangen. Dit hoor ik namelijk echt heel erg vaak. Hoe zou je dit kunnen doen? Probeer eens de verschillende opties uit want er zijn zoveel mogelijkheden! Ga op zoek! Niet alles zal je bevallen maar daag jezelf uit. Bak een zadenbrood, zoek verschillende recepten op, maak lekkere ketobroodjes, koop een goede kant en klare keto broodmix, bestel een keto brood online, koop zadencrackers zonder meuk. Maak je eigen zaden crackers, kaas crackers, “90 seconden brood” in de magnetron. Ga op zoek naar inspiratie en durf te experimenteren!!

Toch wil ik je ook vragen om niet meteen alles te willen vervangen maar juist ook het tegenovergestelde te doen. En dan niet voor een paar dagen. Nieuwe gewoontes, nieuwe patronen creëer je niet door het een paar dagen of 2 weken te doen. Laten we eerlijk zijn.
En ik begrijp dat er veel mensen zijn die brood heel lekker en heel makkelijk vinden. Maar kun je, met nieuwsgierigheid, op zoek naar iets anders dan brood? Het is misschien iets wat je veel gemak geeft maar een salade heb je ook zo in elkaar geflanst en kan veel meer voedingsstoffen bevatten dan een boterham met kaas bijvoorbeeld.

Motivatie

Kijk, waarom wil je eigenlijk ketogeen eten? Waarom doe je het? Jouw reden moet urgent en belangrijk genoeg zijn om bereid te zijn er vol voor te gaan. En met er vol voor gaan bedoel ik niet keihard strugglen. Jouw reden om ketogeen te eten, of het nu 25 kilo afvallen is, je energieker voelen is of wat dan ook, moet je kunnen voelen in iedere cel van je lichaam. Als je denkt aan je doel moet je het van binnen voelen. Je drive, je prikkel, je motivatie, je diepe wens, je echte why.
En vraag jezelf eens af, hoe belangrijk is het voor je (ik hou het even bij het brood voorbeeld) om heel standvastig te blijven in “ik wil brood eten, ik kan niet zonder brood”. Hoe komt dat eigenlijk, dat je dat misschien zo denkt? Dat je daar zo aan vast wil houden? Wat gebeurt er als je een maand geen brood eet? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Misschien vindt je het niet leuk dat ik het zo zeg. Roept het iets bij je op. Ik herken de gedachte namelijk. Ik herinner me een moment dat ik in de auto zat bij vrienden en dat ik met een heel boos gevoel zei “ik moet toch gewoon een boterham met pindakaas kunnen eten“! Dit was voordat ik de ketogene leefstijl had ontdekt. Nogmaals, ik zeg nu niet dat je nooit meer een boterham met pindakaas kunt eten hè.

Wat ik wil zeggen en vragen is, ben je bereid om echt te ontdekken wat de ketogene leefstijl voor je kan betekenen? Laat dan even die boterham staan. Probeer niet meteen de manier waarop je nu eet 1 op 1 over te zetten naar een verketode stijl. Dus niet je brood willen vervangen, je pasta, je rijst, je aardappelen, je tussendoortjes. Kun je met nieuwsgierigheid en openheid kijken naar de ketogene leefstijl zonder vooroordelen om te kijken wat het brengt?

Innerlijke motivatie

Vanuit je innerlijke motivatie, omdat je zo graag je doel wil bereiken. Toch? Kijk lieverd zou ik bijna willen zeggen want ik bedoel het goed. Ik heb zelf veel boze stemmetjes moeten wegzuchten, aankijken, om ruimte te creëren voor nieuwe gewoontes, nieuwe gedachten, nieuwe overtuigingen die me zo ontzettend dienen! En het waren niet alleen mijn eigen stemmetjes. Ik hoorde ook de overtuigingen van anderen in mijn hoofd, die had aangenomen voor waar. Maar die mij niet hielpen.

Het gaat om jouw waarom en jouw waarheid.

Je weet zelf echt wel wanneer je in een miepbui bent

En laten we eerlijk zijn. Soms miepen we. En lach nu maar gewoon even met me mee want soms zijn we ook enorme mieperds! Je weet zelf echt wel wanneer je in een miepbui bent. Zo’n bui waarin je een beetje loopt te schoppen tegen vanalles en weet dat je er niet helemaal voor gaat. Zo’n bui die soms weken kan duren waarin je veel buiten jezelf de schuld geeft. Van waarom het je nu niet lukt, waarom je het nu niet kunt. Gaan we even terug, waarom wil je zo graag wat je wilt? En wat helpt je dan? Miepen of zeggen nu ff geen bullshit meer “I’ve got this”. En ik zeg niet dat dit voor iedereen die nu luistert nu zo is, maar vraag jezelf soms wel gewoon even heel eerlijk af “ben ik nu gewoon aan het miepen of wat ben ik eigenlijk aan het doen”?

Inspiratie

Dus ga, als je voelt dat je het “I’ve got this” gevoel niet hebt bovenstaande vragen beantwoorden en ga op zoek naar inspiratie! Naar iets wat jouw inner spark weer raakt! Hoe kun je jezelf weer lekker motiveren? Waar ga jij goed op? Ik kan hier nu helemaal op los gaan en deel random wat ideeën met je!

 • Keto thema week, kook iedere week volgens een bepaalde keuken.
  • Kies eens voor Aziatisch en maak de hele week gerechten met paksoi, taugé, sambal (zonder suiker), zelfgemaakte curry, lekker met kokosmelk, sesamzaadjes eroverheen om gerechten op te leuken, maak spicy eieren en maar er lekker veel zodat je dit ook al lunch kunt meenemen, gebruik norivellen om je eigen zalmsushi mee te nemen maar het werk, maak je eigen pokebowl met bloemkoolrijst, tonijn en homemade sriracha mayo, maak een lekkere kip roerbak, biefstukreepjes met broccoli, snij eens een chinese kool in vieren en grill deze, maak je eigen kipsaté spiesjes die je ook weer mee kunt nemen naar je werk, ontbijt met chili eitjes, maak een smoothie met kokosmelk, gember en kurkuma en voeg er extra eiwitpoeder aan toe, maak lekker garnalen met kimchi.
  • Let’s go Greek! Maak de hele week Griekse gerechten. Ontbijt met volvette Griekse yoghurt, walnoten en een snuf kaneel. Maak je eigen Griekse eieren met stukjes paprika en gedroogde munt kruiden. Wat dacht je van een omelet met olijven en feta? Ook lekker om mee te nemen. Maak Griekse gehaktballetjes met munt en kaneel kruiden en maak ook hier weer lekker veel, dit kun je super gemakkelijk meenemen naar je werk. Een Griekse salade met veel groene paprika, olijven en een goed stuk feta? Een salade met gegrilde aubergine, courgette, halloumi, verse munt en olijfolie? Maak je eigen bifteki, dat is een grote burger van gehakt gevuld met kaas. Hou je eigen souflaki party, souflaki zijn gegrilde vleesspiesje. Maak die lekker van kipdij, varkenshaas en biefstuk. Tzatziki erbij. Yum yum!
  • En nu jij! Welke keuken spreekt je aan en welke ketogene gerechten kun je hier allemaal mee maken?
 • Koop leuke kookboeken
 • Maak voor jezelf een weekmenu. Doe dit op een dag en tijd dat je er even voor kunt gaan zitten. En noteer dan lekkere recepten ui de kookboeken die je hebt gekocht of zoek online naar leuke keto recepten die je aanspreken en die wel wilt uit proberen.
 • Zoek een fijne keto coach of keto therapeut die je kan begeleiden. Zo heb je een stok achter de deur en kun je je moeilijke momenten en uitdagingen bespreken. In mijn 3 maanden traject maak ik bijvoorbeeld een weekmenu voor je voor meerdere weken zodat je in het begin houvast hebt als je daar behoefte aan hebt en verschillende menu opties kunt proberen om er zo achter te komen wat er bij je past. Dit menu is gewoon ter inspiratie maar je gaat er vanzelf door experimenteren. Want niet alles spreekt je aan of je probeert iets en denk “oh dat bevalt eigenlijk heel goed”. Naar gelang de weken vorderen kom je er steeds meer achter wat wel en niet werkt voor jou en kun je er lekker je eigen draai aan geven. Ga je steeds vaker gerechten op je menu zetten waarvan je weet dat ze lekker zijn en goed bevallen.
 • Ga met jezelf een challenge aan. Sommige mensen, waaronder ikzelf, doen het heel goed als ze een bepaald plan gaan volgen voor een bepaalde periode. Dit kan natuurlijk mijn keto 3 maanden traject zijn maar je kunt ook zeggen, die 75 hard challenge lijkt me wel wat. Kennen jullie die? Ik zeg niet dat je dit moet doen hè maar het kan juist heel motiverend werken. Dat is voor iedereen anders. Mij spreekt het eigenlijk wel aan. Ik ben ‘m nog even door mijn hoofd aan het laten gaan of ik dit ga doen en wanneer haha.

  Wat is de 75 hard challenge?
  1) Je volgt een dieet, bijvoorbeeld het keto dieet
  2) Je drinkt dagelijks 4 liter water
  3) Je doet dagelijks 2 workouts van minimaal 45 minuten, waarvan 1 buiten
  4) Je leest 10 pagina’s per dag
  5) Je neemt dagelijks een foto van jezelf

  Dit is echt even heel kort wat die challenge inhoudt en ik raad het zeker niet iedereen aan maar wel leuk om te delen en wie weet denk je nu, ooooooooh dit is wat ik wil. Ga dan vooral even op onderzoek uit! De bedenker is Andy Frisella, een auteur, podcast maker en motivational speaker. Hij deelt ook inspirerende quotes.

What you think about, talk about and focus on, will become your life.

Andy Frisella
Waarom, plan & actie

Oké, terug naar de zin waarmee ik dit blog begon “ik heb al een poos keto gedaan maar verval in normaal eten omdat ik soms echt niet meer weet wat ik moet pakken”. Dat is echt op te lossen en het mooie is, dat kun je helemaal zelf op een manier die passend is voor jou!

Het begint dus met:
⇨ Waarom wil je het echt en waarom?
⇨ Maak je plan om dit uit te voeren en maak het leuk. Bedenken en beschrijven hoe je het gaat doen gaat je helpen om het te blijven doen en maakt dat het van jou wordt.
⇨ Neem dan ook de actie, ga de recepten maken, lees inspirerende keto boeken, doe mee aan een traject of challenge etc.

Evalueer en leer

Doe dit voor 12 weken, evalueer en leer. Wat ging er goed, wat ging er minder goed. Wil je iets aanpassen, moet je iets aanpassen? Wat heb je overwonnen? Wat is er gebeurd, wat had je wel verwacht, wat had je niet verwacht? Waarvan zei je in het begin dat je dat echt niet ging doen en bevalt je eigenlijk heel goed?

Hmmmm, mooie dingen om over na te denken toch?

En terwijl ik dit verhaal schrijf ontvang ik een bericht van mijn broertje inclusief video. Over inspiratie gesproken. Mijn jongste broertje stuurt me een video waarin hij aan het hardlopen is door Portugal “even de kip Piri Piri eraf lopen” zegt hij lachend. En ik kom binnenkort die schaal tapas bij je eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *