fbpx

Zelfgemaakte tapas de luxe
Gisterenavond heb ik heerlijk genoten van zelfgemaakte tapas. Ik had bijna de hele zondag gekookt omdat mijn broer zou komen. Ik heb het vast al eens verteld en degene die mij kennen weten dit, ik heb 1 oudere zus en twee jongere broertjes. Broers, ze zijn groter dan ik in lengte.

Allebei mijn broers wonen in Amerika en toen ik vorige week hoorde dat 1 van hen een paar dagen naar Nederland kwam en graag nog even wilde proosten op zijn verjaardag bood ik aan om voor hem te koken. Ik hou van koken en vind het leuk om de dagen voorafgaand aan het diner in mijn hoofd allerlei recepten en lekkere combi’s te bedenken.

Wat ik ook heel fijn vind is dat ik dan alles lekker vers maak en weet welke ingrediënten er zijn gebruikt. Ik maak altijd veel te veel, waarschijnlijk ook omdat ik veel ideeën heb over lekkere gerechten. Het voordeel is ook dat bijna alles wat ik maak binnen de ketogene leefstijl past en ik dus de rest van de week samen met Jimmy kan nagenieten van gezond en lekker eten.

Ik maakte een tapas plank de luxe, zal een foto hiervan op Instagram posten want dit keer was het wel echt de bom moet ik zeggen😂. Oh wacht, ik kan natuurlijk ook hier de foto posten!

Keto tapas de luxe

Wat ik allemaal maakte?
Ik maakte gegrilde courgette (groene en gele courgette), gegrilde champignons, gegrilde aubergine, 3 kleuren paprika en padron pepers. Gevulde eieren met chili en gehaktballetjes in een tomaten bouillon. Bij de Italiaanse traiteur haalde ik een goede ham, pittige worst, truffel salami, gegrilde artisjok en olijven met ansjovis. Ik haalde gerookte makreel, gerookte haring, warm gerookte zalm, Hollandse garnalen en gevulde pepers met roomkaas. Voor bij de vis en groenten maakte ik zelf tzatziki, citroenmelisse dip en remouladesaus. Op de markt kocht ik een gegrild haantje en verse noten. Ik ben dol op kaas en op de kaasplank lag onder andere Jersey kaas, mijn persoonlijke favoriet: roquefort (Papillon), Limoncello kaas, harde kruidenkaas en een heerlijke soort zachte bijna smeerbare brie waar ik de naam niet meer van weet. Bij de Turkse specialiteitenzaak nog wat lekkere dipjes gehaald zoals een pittige feta dip, een saffraan dip, kruidenkaas en gevulde groene pepers. Voor de broodliefhebber wat stokbrood erbij en zelf pak ik vaak komkommerstukjes om wat dips op te smeren.

Tafeltje vol keto lekkers

Toetje
Ja en dan is na al dat hartigs ook een toetje erg lekker. Ik hou van simpel dus kocht ik verse aardbeien op de markt en klopt ik er slagroom bij. De slagroom zoette ik met ketoproof zoetstof. Ook haalden we enkele Arabische zoetigheden (soort mini baklava’s) voor de feestelijkheid.

Ketogeen eten is voor mij normaal en standaard
Lange inleiding voor het onderwerp waar ik het in deze blog over wil hebben maar niet voor niets deze inleiding want ik hoop je zo te kunnen laten zien dat ketogene voeding hele normale voeding is en je dus ook voor op een feestje niet heel apart hoeft te koken. Je maakt gewoon meer met groenten, vlees en vis. Inmiddels is ketogeen eten voor mij zo normaal geworden dat dit mijn standaard is. 95% van de dagen eet ik ketogeen en de andere 5% zijn dus uitstapjes waar ik bewust voor kies. Een wijntje, een stukje baklava, wat meer aardbeien, een dip die ik haal bij een specialiteiten zaak waarvan ik niet precies weet wat erin zit.

Vroeger was dit andersom. Dan at ik 95% van de tijd “Westers”, dus met brood, pasta, rijst, aardappelen, heel veel fruit, ook veel groenten, in het weekend snackte ik chips, soms chocolade, Ben & Jerry ijs. Ik kookte meestal alles wel zelf en maakte ook heel veel smoothies met bakken fruit en groenten. Ik dacht dat ik heel gezond bezig was, uiteraard niet met de chips met wel door het eten van fruit en bijvoorbeeld rijst. Nu weet ik dat alle koolhydraten als suikers in je lichaam terecht komen en dat het gaat om het laag houden van je suikerinname, of dit nu een boterham, een banaan of een bakje rijst is. Suiker is suiker en als je gevoeligheid hebt opgebouwd en je systeem niet meer goed werkt (lees opname van glucose in je cellen) dan helpt het heel goed om je koolhydraten laag te houden zodat je lichaam weer kan herstellen. Als je dit lang genoeg doet kun je daarna, net als ik nu soms doe, best wel eens een uitstapje maken en kiezen waar jij echt zin in hebt. Wat meer fruit, een glas wijn, een ijsje, een bord pasta etc.

Ik maak mijn ijsjes nu zelf, koop chocolade zonder nasty suikers erin en overall eet ik veel vis, vlees, groenten en eieren.

Vallen en opstaan
Toen ik net begon met ketogeen eten was ik mega enthousiast en dit ben ik nog steeds maar ook ik heb hierin een reis gehad met vallen en opstaan. Als mensen mij soms vragen hoe kun je nu altijd ketogeen eten, kan ik nu zeggen dat dit iets is wat in de jaren ontstaat. Met uitproberen van uitstapjes en erachter komen wat voor mij werkt.

Zoals je wellicht weet ben ik begonnen in 2019, ik weet nog en ook dit heb ik vast al eens eerder gedeeld, dat we niet lang daarna een weekendje weg waren in een hotel in Duitsland. De eigenaar van het ietwat vreemde hotel waar we verbleven, maar dat terzijde, wilde in de ochtend een “goed ontbijt” voor ons maken. Vol trots zette hij de tafel vol met allerlei producten van de bakker: donuts, verse kaiserbroodjes, broodjes gevuld met room, poedersuiker wafels en meer. Ik dacht, ik pak 1 donut en de rest wat eieren. Maar na het eten van de de donut kon ik niet meer stoppen. Het was zo lekker. Ik at het kaiserbroodje met verse kaas erop, het roombroodje… De rest van het weekend bleef ik zin houden om te eten.

Nu kun je denken “zie je nu wel dat je “koolhydraatrijk” eten lekker vindt. Klopt, het smaakt soms lekker. Tot ik na het weekend een enorme zwaarte ervaarde in mijn lijf, ik compleet opgeblazen was, ik hoofdpijn had en een soort extreme vermoeidheidswolk in mijn hoofd ervaarde. Dit is het dus. Dit doet suiker met je. Ik bleef maar gapen en mijn buik rommelde dagen achter elkaar.

Ik wil in ketose zijn
Mijn lichaam greep de kans om terug in de “gemakkelijke” glucose verbranding te stappen. Dat gebeurt. Ik ben nu blij dat het gebeurde want ik voelde: doe mij aub die keto energie terug. Ik wil in ketose zijn, mijn lichaam schreeuwde ‘geef me aub ketonen in plaats van glucose‘. Een week lang ging ik weer door de ketogriep heen, het was afzien maar ik wist “kom ook Floor, even doorzetten en terug in ketose“.
Afzien omdat je je lijf moet ontgiften van die nasty suikers, wetende dat je daarna weer die bevrijding voelt. Vroeger had ik niet geweten wat ketose was en ging ik na zo’n weekend of een vakantie weer “rustig” aan doen met extra’s. Ik schrapte dan de snacks in het weekend, de wijntjes en ging volle bak smoothies maken met spinazie, banaan en sinaasappel. Goed voor de vitamines maar ik gaf mijn lijf nog steeds suikers.

Na een week verdween de mentale fog, ik voelde dat mijn lijf omschakelde, mijn buik werd platter, ik was minder opgeblazen, ik verloor weer wat gewicht en ik voelde weer “IK ben terug”. Het was op dat moment een harde les maar ook een dankbare, ik was extra gemotiveerd om gezond ketogeen te blijven eten.

Kijk naar wat het je oplevert
Wat ik hiermee ook wil zeggen is, kijk naar wat zo’n gebeurtenis je oplevert. Ik was vroeger geneigd om mezelf voor de kop te slaan omdat ik iets fout had gedaan. Omdat ik niet ketogeen had gegeten. Omdat ik iets met suikers had gegeten. Ik zoog mezelf helemaal in die situatie en de negatieve gedachten volgden elkaar op. Je leert en past aan, je leert en stelt bij, je leert en probeert. Je leert en doet het morgen anders. Zie het, doe een stap terug. Trek jezelf uit de situatie, de gedachtengang die negatieve gedachten triggert. Het programma dat je volgt wat je nu niet meer dient.

Juist door dingen te doen, te kiezen, bewust of onbewust, ervaar je weer “oh wacht, dit voelt wel goed en dit voelt niet goed”. Het is geen lineair proces “zo nu ga ik ketogeen eten en pieffffffffff doel bereikt”. Het is vallen, auw, shit waarom ben ik hier, waarom voel ik me zo, oh wacht even, dit helpt me niet, hoe dan wel, hey die persoon doet het zo, laat ik dat eens proberen, hey dat werkt best goed, oh zo voelt het fijner, oh doordat ik het zo ervaarde weet ik nu dat ik dit kan doen de volgende keer.

Ik heb gisteren dus heerlijk genoten van een wijntje, een mini baklava en wat meer aardbeien met een flinke dot slagroom. Voor de wijnkenners onder ons: ik had een glas rioja en een glas amarone. Vanmorgen voelde ik de wijn een beetje. Ik weet nu wat voor mij werkt, door vallen en opstaan. Ik drink veel water, ik mediteer zet een intentie voor de dag, ik ga nuchter bewegen. Heb een stevige wandeling gemaakt van ruim 75 minuten en kreeg inspiratie voor deze podcast. Want ik heb er deze keer voor gekozen om zowel een blog te schrijven en een podcast op te nemen.

De podcast die ik ben gestart omdat ik mijn reis wilde delen. Die ik niet had kunnen delen als ik niet was gevallen en opgestaan. En vallen is niet iets slechts. Je mag ook even blijven liggen en kijken waar je bent. Je bent namelijk nooit terug bij af, je ervaart gewoon even contrast. Vanuit daar ontstaan weer nieuwe wensen, groei. Haal dus gewoon even lekker adem, check in met jezelf en loop weer rustig verder op het pad wat jou wel dient.

Ik wens je een mooie reis, waar je nu ook bent op je pad.

Contact
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem gerust contact met me op. Ga naar de contactpagina of stuur een mailtje naar info@feelgoodbyflora.nl.

Podcast
De podcast die ik opnam beluister je hier op Spotify:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *