fbpx

In je flow, niet in je flow. Je kent het waarschijnlijk wel. Jouw unieke gevoel van wanneer je heerlijk in je flow zit. Ik app dit soms naar een goede vriendin van me en zij snapt precies wat ik bedoel. “Oh ik zit zo lekker in mijn fijne flow”. Ik kan daar intens van genieten.

Ik voel ook heel goed wanneer ik niet in mijn flow ben. En de weerstand die er dan bij komt kijken soms, want ik wil wel in mijn flow zijn. Fuck, ik zit er niet in en ik wil er weer zo snel mogelijk in!

Je kan in je flow zijn met vanalles, op allerlei manieren. Of het nu gaat om 1 of meerdere dingen en kleine of voor jou grootse dingen. Voor mij is dat mijn fijne sportflow, ik sport graag iedere dag. Eten op de manier die bij mij past, lekker ketogeen met veel vis en groenten. Het sporten en eten geeft mij al een hele fijne routine flow. Wakker worden op een bepaald moment en de tijd nemen om wakker te worden hoort ook bij mijn fijne flow.

Maar je kan ook flow ervaren als je lekker aan het werk bent. Je bent met iets bezig wat je fijn vindt en je kunt doorgaan, doorgaan, doorgaan. De ideeën om iets op een bepaalde manier te doen blijven komen en je gaat als een flow, als een stromende rivier door van het een naar het ander en alles loopt lekker met wat je bedenkt en uitvoert. Dit kan soms een paar uur zijn om vervolgens heerlijk verder te gaan in een volgende flow van bijvoorbeeld een fijne lekkere gezonde lunch maken voor jezelf.

Heerlijk toch, het besef dat je in je fijne flow bent en het gevoel van je fijne flow. Hoe kom je erin als je merkt dat je, om welke reden dan ook, eruit bent?

Ga je dan na wanneer je er precies uit bent geraakt? Ga je verklaren waarom je er niet in zit en hoe stom het is dat je er niet in zit? Ga je misschien bedenken waar het “mis” ging en hoe vervelend voel je je, als je je focust of het feit dat je niet in je flow zit.

Het zijn allemaal dingen die ik soms ook doe of heb gedaan. Jezelf bekritiseren dat je eruit bent, nou dat helpt echt heeeeeeel goed om er weer in te komen. NOT!

Ik wil gewoon een aantal tips met je delen hoe ik weer in mijn flow kom en het maakt helemaal niet uit wat dit voor jou is. Of het nu een “gezond eten flow is”, “sportflow”, “meditatieflow”, “ademhalingsoefeningenflow”, “werken aan je project flow”. Het kan vanalles zijn.

De nummer 1 tip is, ben niet bezig met dat je NIET in de flow zit waar je wel in wil zitten en focus je gewoon op het doen. Zonder verwachting of time frame. Denk er niet teveel over na en doe het gewoon. En zorg dat je iets anders hebt waar je gemakkelijk wel mee bezig kunt zijn en wat een fijn gevoel oplevert.

Als je de podcast in volgorde beluisterd weet je dat ik anderhalve maand geleden begonnen ben met een baan in loondienst. Gisteren zei een collega tegen mij “hoe bevalt het je, hoe gaat het met je”? Ik gaf aan dat ik blij was dat alles nu wat normaler ging aanvoelen en dat ik wat routine ging krijgen in bepaalde dingen. Ze zei “die eerste weken zijn eigenlijk nooit leuk hè”. En ik dacht, dat klopt. Niet dat ik het werk of de collega’s niet leuk vind maar je kunt het (zoals ik dat ervaarde) als heel oncomfortabel ervaren. Alles is nieuw. In geval van grote veranderingen, zoals een nieuwe baan, is alles gewoon nieuw. Je dagindeling is nieuw, je reisroute is nieuw, de manier van reizen is misschien nieuw, het werk wat je doet, de collega’s, de bedrijfscultuur, de manier van werken en je weet ineens niets. Of ja, heel weinig. Dat kan heel oncomfortabel aanvoelen. Maar je gaat het wel gewoon doen.

Dus hoe kun je het jezelf dan zo makkelijk mogelijk maken? Door het gewoon te doen, want je bent het gaan doen omdat er eens wens is. Wat die wens ook is. Ik ben gaan werken in loondienst omdat ik wensen had op het gebied van vast inkomen en samenwerken. Ik voelde dat die baan bij me zou passen, dus dat ben ik gaan doen. Maar je zit niet meteen in je flow.

Als je de wens hebt om gezonder te worden en je wilt aandacht besteden aan beweging, sport, de manier van eten, tijd nemen om te mediteren, iets nieuws leren of wat dan ook. Dan ga het doen en focus je niet teveel op wat je eventueel als oncomfortabel ervaart. Daarmee zeg ik niet dat het er niet mag zijn. Probeer gewoon de aandacht te verleggen naar iets waardoor je je wel goed voelt.

Ik ben nu opnieuw het boek van Abraham Hicks aan het lezen, de Law of attraction, ik haal weer zoveel uit wat ik direct in praktijk toepas. En de basis voor alles, waar het iedere keer weer op terug komt, is dat mind & body één zijn. En dit dekt niet eens voldoende de lading. Want het is meer dan mind & body. Met in je flow zijn bedoel ik dat alles wat je denkt en doet in lijn is met wie jij bent. Met je onzichtbare jij, je inner-being.

Met in je flow zijn bedoel ik dat alles wat je denkt en doet in lijn is met wie jij bent.

En voor mij is dat precies wat ik voel als ik in mijn flow ben. Dan ben ik verbonden met wie ik echt ben. Dan zijn de gedachten die ik heb fijn, dan voel ik me fijn, dan stroomt het, dan stroom ik, dan ben ik verbonden met alles wat is. In die flow herken ik ook meteen en veel sneller gedachten die niet in flow zijn, die niet in lijn zijn met wie ik ben. Ik kan zo duidelijk voelen wat wel en niet in lijn is, want als iets niet goed voelt dan is dat een teken dat je innerlijke jij er niet zo over denkt.

Een simpel voorbeeld. Ik had het er net nog over met een keto collega. Ik ben onlangs in Madrid geweest en heb daar een heerlijke tijd gehad met Jimmy bij een vriendin van me. Wat ik zo fijn vind, nu ik al jaren ketogeen eet en op gewicht ben, is dat ik op een vakantie of ander feestelijk moment kies of ik iets eet wat meer koolhydraten/suikers bevat.

Zo heb ik een gebakje gegeten, een mille-feuille met pistache room bij een super goede patisserie. Het was echt ontzettend lekker en wat heb ik genoten 😋. Maar heel eerlijk, bij mij schoot ook door mijn hoofd “dit zijn echt veel suikers”.

Ik had het er dus over met die keto collega, dat het fijn is als dat helemaal weg is. Dat je daar op die manier soms mee bezig bent. Maar dat gebeurt. En dat is oké.

Die gedachte (wow, veel suikers) voelde niet goed. Mijn inner-being denkt daar dus anders over. Als je in je flow bent herken je dergelijke gedachten sneller en kan je kiezen, wat wordt mijn volgende gedachte?

“Oh nee, het is wel lekker maar mega slecht? Hopelijk heb ik er geen last van. Vanavond maar meteen corrigeren?”

Voelen die gedachten beter? NEE! Gebeurt dit wel eens? JA! Kun je er iets aan doen, ja zeker!

Wat is de weg van de minste weerstand? Wat voelt het beste? Of, wat voelt beter?

“Hmmm, nu ik in deze fantastische patisserie ben ga ik hier enorm van genieten. Hoe vaak eet ik nu een mille-feuille? Ik ben benieuwd naar de smaak èn de crunch. Wat fijn dat ik zo gezond ben en van dit gebakje ga genieten. Echt een feestje”.

Ik geef toe dat het zo goed smaakte dat ik even dacht: “ik pak nog een tweede 😂”. Toen zei Jimmy (mijn man), dat is echt de sugar rush en ik dacht “ja”, het is goed zo.

Ik kon heerlijk genieten van deze traktatie en tijdens de dagen in Madrid heb ik wat vaker een uitstapje gemaakt qua voeding. Het was ook een uitstapje en het voelde voor mij goed om dat te doen, om daarvoor te kiezen.

Eenmaal terug merk ik dat ik uit ketose ben en tuurlijk vind ik dat niet fijn om te voelen maar ergens ook wel. Want door dat gevoel wil ik zo snel mogelijk terug in mijn fijne keto flow. En hoe doe ik dat? Door het gewoon te doen en te focussen op alles wat fijn is. Dat ik lekker thuis ben bij de katjes, dat ik weer op mijn gewone tijd op sta, dat ik wakker word in mijn eigen bed, dat ik ga sporten, fiets naar het werk etc.

Het voordeel van keto adapted zijn is dat ik binnen een dag weer in ketose ben en dus de overtollige suikers uit mijn lijf kwijt ben. Ik voel dat inmiddels, soms meet ik het maar dat is niet nodig. Ik voel het meteen aan mijn energie. Keto adapted wil zeggen dat je lichaam helemaal gewend is om ketonen als eerste brandstof te gebruiken voor energie in plaats van suikers.

Ik kan me meteen gaan wegen na zo’n lang weekend maar ik weet dat dat me niet helpt. Voor sommige werkt het motiverend, voor anderen niet en dan kan het juist weer weerstand kan oproepen. Voor mij werkt het niet. Ik weet ook wel dat ik zwaarder ben als ik koolhydraten heb gegeten, als je 1.76 bent kan dat zo 2-3 kilo erbij zijn. Daar schiet ik niets mee op. Vroeger deed ik dat wel en soms betrap ik mezelf er nog op. Maar ik wil voelen. Ik voel als ik fijn bezig ben.

De weegschaal of een ander apparaat buiten mijzelf, kan niet zeggen hoe ik me voel en hoe fijn ik bezig ben. Dat is iets wat ik wil voelen. Dus ik doe de dingen waardoor ik me goed voel. Die bijdragen aan mijn flow.

Ik trek ook niet mijn strakste high rise skinny jeans aan als ik ongesteld moet worden. Ik weet dat ik dan wat zwaarder en meer opgeblazen ben en dat die broek dan niet comfy voelt. Niet comfy voelen draagt bij aan niet in je flow zitten. Voor mij dan. Dat is niet de weg van de minste weerstand. Zo kom ik niet in mijn flow.

Ik focus me op wat fijn is. Wat lekker is en haal de aandacht af van wat niet fijn is. Dus een lekkere mooie losse broek aan die sexy zit en comfy is draagt wel bij hoe ik me wil voelen. Mijn haar mooi föhnen, draagt bij aan me mooi voelen. Een super lekkere maaltijd maken draagt bij aan het plezier hebben van koken en lekker eten. Kletsen met je collega over wat dan ook, draagt bij aan je gedachten afleiden. Fietsen in de herfst, wat ik nu veel doe, hoe mooi! Kijk die blaadjes, zulke mooie kleuren. Knuffelen met je kat, hoe lekker. Een nieuw sportsetje kopen omdat ik iedere dag sport, hoe leuk!!

Dus, ben NIET bezig met dat je niet in je flow zit. Doe het gewoon en verleg je aandacht naar iets waardoor jij je heel gemakkelijk wel lekker voelt.

Ik nam er een podcast over op:

Klik hier om de podcast te beluisteren op Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *